top of page

Min bokreise

ANNE CATHRINE MOHN LIAN Livet som var mitt – en vandring gjennom 73 år, i tekst og bilder


Jeg har alltid vært glad i å skrive, og da jeg fikk barnebarn, fikk jeg lyst til å gi livet mitt videre til dem. De har alltid vært veldig glad i å høre meg fortelle historier fra «gamle dager», og det er uten tvil de som har inspirert meg. Boken min er derfor dedikert til dem. Men jeg hadde også et eget ønske om å «sette spor» etter meg, og det har også vært en drivkraft.


Hvordan gikk du frem?

For tre år siden meldte meg på et digitalt kurs i «Skriv ditt liv». Jeg lærte mye, men jeg måtte også ta stilling til hvordan jeg ville presentere det hele.

Takket være en far som tok mange bilder da jeg var liten, mine egne «syvende sanser» helt tilbake til sekstiårene, og en rimelig god hukommelse, hadde jeg mye stoff.

Men det skulle bli en mye større oppgave enn jeg ante da jeg startet.

Jeg skrev og skrev, satte inn bilder, redigerte og skrev på nytt.

Hele tiden hadde jeg en overordnet tanke på hvem boken min var dedikert til, og hva de ville synes var spennende. Jeg ønsket å sette livet mitt inn i et historisk perspektiv, samtidig som jeg ville unngå detaljerte og for dem uinteressante hendelser.

Prosessen underveis

Jeg skrev mye under pandemien, men da jeg nærmet meg slutten, sa det plutselig stopp, og jeg vurderte og gi opp hele prosjektet. Jeg ante jo ikke hvordan man lagde en bok, hvor store margene skulle være, hvordan sidene skulle settes opp, overskrifter, avsnitt, bokstavtyper og alt det grafiske som måtte på plass.

Via en Facebookgruppe jeg er med i, ble jeg tipset om AIT Grafisk og Bokfabrikken.no. Jeg tok kontakt med en gang, vi avtalte et møte og snart sto jeg der, kjempespent og med hele prosjektet på en minnepinne.


Det var så deilig! For nå løsnet det. Jeg fikk så positive tilbakemeldinger. Jeg fikk god veiledning om layout og oppsett, en fast og kompetent kontaktperson og kanskje det aller viktigste, jeg fikk et PRØVETRYKK av både boksidene og omslaget, slik at jeg i fred og ro kunne se over det, kjenne på papiret og justere det som trengtes. Plutselig var det nesten blitt en bok, 200 A4-sider i tekst og bilder. Fantastisk.

Nå så jeg målet, og jeg visste at boka mi ble en realitet. Jeg brukte sommer og høst 2022 på å avslutte og å redigere teksten, det har gått med mange, mange timer.


Min erfaring

Det har vært en utrolig spennende reise, gjennom barndom, ungdom, voksenliv og nå alderdom. Jeg har på en måte opplevd livet mitt på nytt. Det vanskeligste har vært å begrense seg. Et langt liv rommer så mye, alt vil man selvfølgelig ikke skrive om, hemmeligheter må bevares. Det er viktig.


«Livet som var mitt» skal ikke selges, eller deles ut. Den er trykket i 15 eksemplarer og det er de nære og kjære som skal få den. Så har jeg noen eksemplarer til utlån, for jeg vet at mange jeg kjenner vil synes det er gøy å lese den, og kanskje bli inspirert til å gjøre det samme.


Jeg er svært takknemlig for hjelpen jeg har fått fra Hilde Sørum i Bokfabrikken. Det var stort da jeg sto med den ferdige boka i hånden, og i år er julegavene selvfølgelig allerede på plass.


Her kan du lese mer om hvordan du kan gi ut din første bok hos oss:


Les mer om hvordan gi ut bok på eget forlag her:


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page