top of page

“Det startet som en spøk. Nå har jeg gitt ut to bøker!”

SVANDIS HANNA GUDMUNDSDOTTIR, FORFATTER AV JAKTEN PÅ EDEN OG HVA VELGER DU?


SVANDIS HANNA GUDMUNDSDOTTIR

Det er noe spesielt ved å skape sitt eget univers av personligheter. Det å skrive handler, for meg, mye om å bryte grenser. Min forfatterhistorie startet som resultatet av en tilfeldig spøk i 2014. Jeg er utrolig takknemlig for den reisen jeg har vært med på.

Fra spøk til alvor

De fleste av mine favoritter er amerikanske krimforfattere. Etter 2010 opplevde jeg at det stadig tok lenger tid før bøkene ble oversatt til norsk. Dette var for så vidt greit da jeg gjerne kunne lese på engelsk, MEN min mor, som var hektet på de samme forfatterne, kunne ikke lese engelsk. Hun ble veldig skuffet da de nyeste bøkene til Jeffery Deaver, Patricia Cornwell, James Patterson m.fl. ikke var å få på norsk lenger. Jeg spøkte med at jeg skulle skrive en bok i samme stil. Som sagt så gjort, spøken ble fort til alvor.

Skriveprosess

Jeg startet med blanke ark, og det har jeg fortsatt med. Altså at må du skrive videre for å få vite hva som skjer. Det er kjempespennende, samtidig som det driver deg fremover. I begynnelsen ble jeg svært overrasket over hvor lett historien trillet på, og jeg ble hektet på å få vite mer om de karakterene jeg skapte. De forskjellige personlighetene overrasket meg stort etter hvert som historien utviklet seg.

Konstruktive avslag

Det første utkastet av Jakten på Eden ble sendt til flere store forlag. Jeg fikk avslag sammen med konstruktive kommentarer. Jeg er svært takknemlig for at de tok seg tid til å lese mitt manus, fordi selv med avslag var tilbakemeldingene så positive at det ga meg nok selvtillit til å fullføre prosjektet på egenhånd. Prosessen ved å gi ut selv var så lærerik og morsom, at bok nummer to aldri ble sendt inn.

Krimboken Jakten på Eden ble utgitt i juni 2017. Responsen var overraskende positiv, tatt i betraktning at jeg var amatør og debutant. De positive tilbakemeldingene motiverte meg til å skrive en bok til. Hva velger du? ble utgitt i desember 2018.

Bruk andres ekspertise

Det er en enorm jobb å fullføre en bok, og det er ekstra viktig for de som gir ut selv å sørge for at resultatet er kvalitetssikret. Tjenester som redaktør, språkvask, korrektur, cover, ombrekking, e-bok og trykking kan man heldigvis kjøpe. De er også viktige bidragsytere i prosessen. Mitt tips er å bruke mest tid på historien, og la andre bruke sin ekspertise på det du ikke kan. Det har jeg lært mye av. For meg er miljøhensyn viktig og det å støtte norske arbeidsplasser svært viktig. AIT Grafisk har trykket begge bøkene. De ga meg god service, og mye nyttig lærdom.

Det å gi ut selv har mange fordeler, som å beholde rettighetene og mye eget preg.Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page