top of page

En bok om skikulturen i Norge – slik den var, er og endres

LISBETH SJØHOLT HANSEN, REDAKTØR AV «SKI I SJELA» MONA ECKHOFF SØRMO, ILLUSTRATØR


Jeg er en av dem som alltid har elsket å skrive, men som aldri gjort noe ut av det, utenfor hjemmets vegger. Etter fylte femti fikk jeg litt mer tid, tok noen skrivekurs og også Journalistskolen for frilansere. Plutselig fikk jeg hundrevis av ideer om hva jeg ville skrive om, og syntes alle temaer i hele verden fortjente en magasinartikkel eller en bok.


De fleste ideene flagret forbi, men en varm sommerdag dukket tanken om å samle skihistorier opp, historier om skiturer som har betydd noe spesielt for enkeltmennesker – satt spor. Historier først om fremst fra vanlige mennesker, som går de vanlige turene. Jeg kontaktet også billedkunstner Mona Eckhoff Sørmo, som jeg hadde noen vakre skiakvareller av på hytta, spurte om hun ville illustrere boka og deretter var vi i gang.


Jeg hadde lært at det er lurt å henge skriveideer på aktuelle temaer, dager, hendelser i samfunnet, og tenkte at Skimuseet i Holmenkollen måtte være en fin samarbeidspartner til en bok om skihistorier. Jeg fant ut at Skimuseet hadde hundreårsjubileum i 2023 – tok kontakt med dem, og de var positive til ideen med både bok og utstilling av bilder, som en av markeringene av jubileet.

Jeg kontaktet noen forlag da prosjektet var i startfasen, men forstod at det ville bli vanskelig å få forlag til å satse på noe som bare var en ide, uten manus. Det ble derfor raskt klart at boken måtte lages på eget forlag. Jeg har vært opptatt av å brukes profesjonelle fagfolk hele veien, og kjøpte alle tjenester som trengtes; rådgivning, forfattergruppe, redaktør, korrektur, språkvask, bokombrekker og trykking.


Det har vært en ekstremt lærerik prosess. Men det å utgi en bok har vært mye mer omfattende og krevende enn jeg trodde. Og mye dyrere. Alle sparepengen har gått med til dette prosjektet. Jeg vil råde andre til å budsjettere med god margin, fordi uforutsette ting og prisvekst skjer.


Samtidig, dette bokprosjektet er noe av det morsomste jeg har gjort i hele mitt liv. Det har vært rørende og fint å jobbe med historiefortellerne i boka, og lese de fine historiene som handler vel så mye om livet som om selve skituren. Også var det veldig stas da selveste H.M. Dronning Sonja skrev en egen skihistorie til boka.

Jeg er veldig glad for at vi trykket boken hos AIT Grafisk. Vi fikk god, rask og personlig oppfølging og ble veldig godt ivaretatt av Ingar, selv om vi hadde våre utfordringer både med omslag og illustrasjoner. Det hadde vært umulig å få den oppfølgingen vi trengte hvis trykkeriet hadde vært i utlandet. Vi trengte en god del hjelp, prøvetrykk mm, og Ingar klarte å løse det som oppstod underveis på en profesjonell og effektiv, men samtidig raus måte. Dette gjorde oss trygge på at resultatet ville bli bra. Og det ble det!


Jeg vil påstå at dette er årets vakreste bok.


At det var et miljøsertifisert trykkeri, var en forutsetning.Boken er utsolgt. Les mer om prosjektet på nettsiden skiisjela.no

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page